Top quality exact replica watches with free shipping worldwide and world class customer service.

Mancala is een oude familie van bordspellen en er zijn tal van varianten. Mancala is dus de generieke naam voor een groep van spellen die allemaal dezelfde game mechaniek hebben.

De borden en regels kunnen wel verschillen tussen regio's en landen, maar de strategie erachter blijft in principe hetzelfde.

Het basisspel, bekend als twee-rank Mancala, is ook bekend als Kalah en wordt gespeeld door twee spelers.

Afhankelijk van waar het spel wordt gespeeld, heeft het spel vele namen gekregen namen die verwijzen naar de manier om te winnen, de manier van spelen, het gebruikte bord of de gebruikte tellers.

Spelers bewegen afwisselend in een reeks van "ronden". Tijdens een beurt, verwijdert een speler alle van stenen uit een putje of hol en plaatst deze stenen één voor één in de putjes rond het bord met de klok mee.

De lange putjes aan de twee uiteinden van het bord worden trouwens Mancala genoemd en elke speler is eigenaar van één van hen.

Een speler kan een steen plaatsen in zijn eigen mancala maar nooit in de mancala van zijn tegenstander.

Om stenen te stelen, moet u de allerlaatste steen van je beurt plaatsen in een lege put aan jouw kant van het bord. Alle stenen die direct aan overkant van het bord liggen (de rij van je tegenstander) worden hierdoor gevangen genoemen en geplaatst in uw eigen mancala.

Het spel eindigt als een speler geen stenen op zijn/haar kant van het bord heeft. De tegenstander plaatst vervolgens alle stenen die blijven liggen aan zijn zijde in zijn eigen mancala.

Het gemak van het spel is volgens mij de grootste troefkaart van dit spel. Van jong tot oud en nooit kan men dit spelen. Ook als men het nog nooit eerder heeft gespeeld, het spel is zeer eenvoudig te leren en ook te spelen.

De strategie en mogelijkheden zijn afhankelijk van het vermogen om te redeneren en te tellen van elke speler. Winnen is hangt vaak af van dit vermogen, zeker als je de trucs en valstrikken van je tegenstander wenst op te vangen.

Zelfs al is het spel gemakkelijk om te spelen, er zijn vele lagen van strategie en taktieken mogelijk in dit spel. Kun je telkens extra beurten te verzamelen of ga je voor het proberen om je tegenstanders zijn stenen te stelen? Hoe dan ook je gaat veel moeten tellen in je hoofd om te proberen erachter te komen hoe je best kan winnen!

De geschiedenis en achtergrond van Mancala

Mancala is een van de oudste strategie spellen (voor twee spelers) in de wereld en wordt gespeeld in heel Azië en Afrika al meer dan 7.000 jaar lang.

De oorsprong ligt ergens in het oude Egypte. Het spel verspreidde zich vanuit Egypte naar vele delen van Afrika en daarna ook naar het Midden-Oosten.

In bepaalde West-Afrikaanse dialecten, noemen de putjes Warri of Awari en in die culturen het spel dab ook "Wari".

Islamitische culturen noemen het spel "Mancala" met betrekking tot de fysieke actie die plaatsvindt tijdens het spel. Het woord "Mancala" betekent om "bewegen" in het Arabisch.

Mancala wordt vandaag de dag gespeeld voornamelijk in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en in het Caribisch gebied.

Er bestaan een aantal commerciële versies van het spel. De eerste commerciële versie werd gepubliceerd in de Verenigde Staten in 1891 door de Milton Bradley Company onder de naam van Chuba. Een houten versie van het spel werd in de jaren 1950 gemaakt door de Kalah Game Company, Holbrook.

The site is also available in English Language.